Het Zweeler Palet organiseert van 22 april t/m 14 mei 2017 wederom een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er etsen te zien die gemaakt zijn door zes kunstenaars van de Kunstenaarsvereniging De Noordelijke Etsers. Zij maken zeer uiteenlopend werk, zowel abstract als figuratief, zwart-wit en met veel kleur. Daarnaast is er keramisch werk van Henneke Chevalier. De opening van deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 april 2017 om 14.00 uur. De kerk is open vanaf 13.30 uur. U bent van harte welkom op de openingsmiddag èn op de overige dagen van de expositie op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Henneke Chevalier vindt de inspiratie voor haar keramische werk in architectuur en landschap. Enkele thema's die haar bezighouden verbeeldt zij in een abstracte vormgeving. De gladde oppervlakken en strakke vormen geven de objecten een monumentaal karakter. Het is een uitdaging om juist met klei een dergelijke vormgeving tot stand te brengen. Haar fascinatie voor geometrische vormen en patronen komt vooral tot uiting in de gestileerde kleurige decoraties. Ondanks de nauwgezette afwerking heeft het werk toch een speelse uitstraling.

De kunstenaars van de Noordelijke Etsersgroep zijn: Willem Bleeker, Ine Hendriks, Marcia Krijgsman, Ansje van den Muzenberg, Jowan Remmig en Lieke Vreede. Zij houden zich allen bezig met de etstechniek. De Noordelijke Etsers maken zeer uiteenlopend werk, zowel abstract als figuratief, zwart-wit en met veel kleur.

Willem Bleeker's werk bestaat in hoofdzaak uit Grafiek en Schilderijen. De motivatie voor zijn werk zijn gebeurtenissen uit zijn eigen realiteit, de literatuur en de mythologie. In zijn werk geeft hij schijnbaar onbelangrijke zaken de volle aandacht.

Ine Hendriks. Haar werk is figuratief en direct Dieren spelen meestal de hoofdrol. In de discipline grafiek gebruikt zij droge naald en mezzotinten. Vooral in de mezzotint techniek is zij actief.

Marcia Krijgsman. Een kleurets maakt een afdruk uniek omdat bij elke afdruk veranderd kan worden in kleur en samenstelling, Het Groningerland blijft een belangrijk uitgangspunt voor haar werk. De uitgestrekte ruimte, de lucht, het wad. Ook een herinnering of een gebeurtenis om haar heen, in binnen – of in buitenland, zijn thema's om aan door te werken.

Ansje van den Muyzenberg. Door het componeren met verschillende grootte en vormen platen probeert zij haar verhaal te vangen in de gewenste vorm en sfeer. Daarbij gebruikt zij zowel abstracte als figuratieve elementen. Inspiratiebronnen zijn oude Romaanse fresco's, details uit de natuur, verweven met haar zoektocht door het leven zelf. Momenteel laat zij zich veelal inspireren door de natuur tot het maken van evenwichtige composities waarbij het “weglaten” een streven is om de chaos in haar hoofd op te ruimen.

Jowan Remmig. Jowan is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt collages, etsen, steendrukken en sieraden. Meestal werkt hij gedurende een langere periode in één van deze disciplines. Hoewel zeer divers, bestaan de werken altijd uit verstilde beelden. Uitgangspunt is steeds het zoeken naar pure schoonheid. Kenmerkend voor zijn werk is zijn aandacht voor de kleinste details en de grote zeggingskracht die hij daarmee bewerkstelligt.

Lieke Vreede. Door een studie wordt haar belangstelling gewekt voor de archeologie en de vroege culturen rond de Middellandse Zee. De neerslag daarvan wordt later zichtbaar in haar werk. Er ontstaan etsen met primitieve, langgerekte mensfiguren, schrifttekens en archaïsche bootvormen. De rechthoekige plaat maakt plaats voor lossere vormen die naast en deels over elkaar heen worden gedrukt, waardoor subtiele kleurschakeringen ontstaan. Het werk van de laatste jaren neigt meer naar abstractie en is ingetogener van kleur. Haar werk bestaat op het ogenblik uit sobere, landschappelijke etsen in zwart/wit.