Het Zweeler Palet organiseert van 14 julil t/m 13 augustus 2017 een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er schilderijen te zien die gemaakt zijn door Jeanette Jipping en is er keramisch werk van Janny Scheerhoorn.

De opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 14 juli om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van de expositie.
Opneningstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Jeanette Jipping
Jeanette schildert het liefst de landschappen aan de kust. Favoriet zijn de Waddeneilanden, Italië (Venetië) en Spanje (Javea, strand, dorp en landschap). Haar werk is niet beperkt tot één onderwerp. Water, ruimte, kleur, licht, lucht en stilte zijn de trefwoorden voor haar schilderijen. De invloed van de mens op het landschap en het plezier in de kleine dingen van het leven zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Jeanette schildert vooral met olieverf in heldere frisse kleuren. Als voorstudie tekent ze met potlood en houtskool en maakt kleine aquarellen. In het atelier bouwt ze als het ware schilderijen op in meerdere dunne lagen. De schilderijen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Veel is weggelaten, soms iets veranderd, de vormen wat strakker, de kleuren een nuance meer helder.Jeanette kreeg op latere leeftijd kreeg de prachtige kans om de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen te volgen en studeerde af in 2013. Voor die tijd werkte zij als eerstelijns- en gezondheidszorg-psycholoog in haar eigen praktijk in Appelscha.

Janny Scheerhoorn
Het uitvoeren van een handeling is onderdeel van haar zelfportret vindt Janny en vindt het een uitdaging om plastisch materiaal te gebruiken voor een beeld wat niet voor de hand ligt. Een soort vervreemding. Ook werkt zij op deze manier graag met papier en textiel. Het boeit haar om te ervaren hoe een omgeving invloed heeft op de kracht en de vorm van een project en omgekeerd. Dynamiek en speelsheid past zij veel toe. Als zij aan een ontwerp begint, ziet zij meerdere opties. Uiteindelijk kiest ze dan meestal voor een uitvoering in eenvoudige vorm omdat dit beeld naar haar idee het sterkst spreekt.. Verhalen vertellen hoort bij Janny, vandaar deze manier van presenteren. Haar keramiek stookt zij biscuit en zij geeft het object daarna een behandeling met sulfaten. De volgende stap is dan het stoken in de pitfire. Ook maakt zij gebruik van de rakustook.