Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 oktober tot en met 4 november 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Toon Blokland en keramisch werk van Jessica Lelieveld.

Toon Blokland
Eind jaren tachtig is Toon begonnen met schilderen. Hij is een autodidact. Hij hecht hier zeer aan omdat hij denkt op die manier tot een meer persoonlijke expressie te kunnen komen.. Aanvankelijk schilderde Toon Franse dorpjes en landschappen op een kleurrijke en impressionistische manier. Gaandeweg ontstonden ook meer abstracte werken, die uiteindelijk de overhand hebben gekregen. Er ontstond een meer intuïtieve manier van werken. Toon schildert vanuit een voorop bedacht plan. Voor een goed voelend eindresultaat zijn structuur, vlakverdeling, kleur en balans van de afbeelding belangrijk. Een gedicht van Bert Schierbeek geeft deze manier van werken goed weer: “Er wordt ergens een streep getrokken, die om zichzelf gaat kronkelen en een onvermoed beeld maakt”. Het is voor Toon dan ook logisch dat de werken geen titel hebben. Hij vindt het belangrijker dat de toeschouwer geraakt of geprikkeld wordt om zelf te gaan fantaseren. Ook spreekt een zinsnede van George Steiner hem aan: “We zijn steeds minder in staat om ons eigen zijn te “horen”, terwijl dat “horen” misschien wel de voornaamste voorwaarde voor Creativiteit is”. Hij weet niet goed hoe je “eigen zijn” moet definiëren en het is niet origineel maar “landschappen van de ziel of de echtheid” en in dit geval zijn ziel of echtheid, zou goed passen bij zijn schilderijen.

E52 Toon Blokland

Jessica Lelieveld
Sinds 2005 is zij kunstenaar. Inspiratie haalt Jessica uit haar directe omgeving. Het prachtige en weidse Groninger Land. Zij houdt van de ruimte, de verten, de horizon en van het Reitdiep waaraan zij woont. Jessica proeft hier vrijheid. Naast deze elementen wordt zij geboeid door het thema Tijd. Tijd bindt haar….. Ritme van dag en nacht, seizoenen maar ook wérk, afspraken. Vrijheid in gebondenheid wil Jessica verbeelden in haar werk, in haar kommen. Jessica werkt met name met keramiek. Zij mag graag combineren met andere materialen. Momenteel werkt zij aan een serie wandobjecten Keramiek met Vilt. Jessica is tevens creatief begeleidster van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, werkzaam in Norg.

E52 Jessica Lelieveld

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 12 oktober om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.