Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 8 februari tot en met 3 maart 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen met gemengde technieken te zien van Ineke van Tiel uit Wapserveen en ruimtelijk werk van Zjkln uit Kerkenveld.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Fotocollage feestelijke opening op 8 februari 2019 (pdf) >

zp klein

Ineke van Tiel voelt zich thuis in de grafische druktechnieken, schildert en maakt papier-maché objecten, zowel vrij als in opdracht. Van 1977 tot 1978 volgde zij de aan de Vrije Universiteit te Vlaardingen de disciplines tekenen, schilderen en druktechnieken. Vanuit het werken met de zwart-wit technieken met hout- en linodruk en het etsen, heeft kleur uiteindelijk meer inhoud, diepte en betekenis gekregen. Van 1988 tot 1993 volgde zij in Amersfoort grafische druktechnieken. Uiteindelijk bleef zij niet alleen grafisch werken maar trok de schilderkunst op waterbasis met al zijn directheid. Daarnaast volgde zij in 1997 een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Kampen. Vanuit het gestileerde grafische, via de aquarellentechniek ontwikkelt zich een nieuwe stijl. Scherpe lijnen en transparante gelaagdheid geven een geheel nieuwe kijk op de wereld waarin wij leven. Met blijvende verwondering schildert zij, in gouache of acryl, een abstracte figuratie met veel kleur en contrast, perspectivisch verpakte taferelen met daarin verborgen het verstilde, verhalende moment.
Statement van Ineke: “Ïk wil met een gretigheid kunnen blijven werken, me laten verrassen door het mooie onverwachte. Na elke periode volgt weer vernieuwing. Zolang dat maar een constante is, blijft de bron vloeien!”

Zjkln. Haar beelden ontstaan vaak uit een verwondering of een vraag en samen weerspiegelen ze haar kijk op de wereld. Omgeving, vormen die door haar hoofd spelen, beschikbaar materiaal en concepten hebben allemaal een eigen rol in de totstandkoming. De ideeën komen sneller bij haar op dan dat zij deze ook zal kunnen uitvoeren. Ze speelt graag met schaduwen, transparantie en beweging. Haar grondstoffen lopen uiteen van natuursteen, roestvrij staal, glas en hout tot klei, was, papier en kunststof. Het werken met wisselende materialen eist dat zij haar technische vaardigheden voortdurend blijft ontwikkelen. De beelden die zij maakt zijn meestal gestileerd figuratief of abstract. Ze zijn bedoeld voor buiten of, als het materiaal kwetsbaar is, voor binnen. In afmeting varieert haar werk van iets dat in de palm van je hand past tot landschappelijke installaties die zich uitstrekken over tientallen of zelfs honderden meters.