Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 19 juli tot en met 18 augustus 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer is er houtkunst te zien van Albert Jan Rouwkema uit Hoogezand en linodrukwerk
van Hans Eikelboom uit Emmen.

Albert Jan Rouwkema, houtkunst
Vanaf zijn jeugd heeft Albert Jan al een sterke affiniteit met hout en leerde hij op jonge leeftijd houtdraaien. Nu zijn de gedraaide vormen vaak een onderdeel van de objecten en beelden die hij maakt. Hout boeit hem door de
structuren, de prachtige vergroeiingen, de regelmaat in de jaarringen en de woestheid in de wratten. Hij verwerkt vrijwel uitsluitend Europese houtsoorten en gebruikt milieuvriendelijke afwerkmaterialen. De inspiratie voor zijn
vormgeving komt uit natuurlijke en mathematische vormen. Albert Jan werkt vaak thematisch, waarbij hout gecombineerd wordt met andere materialen: messing, verenstaal, perspex en glas en andere technieken, zoals
frezen en buigen. Daarmee geeft hij een dynamisch aspect aan het object. In 2006 won hij in een mondiale competitie in Engeland zilver bij de professionals.

aj rouwkema
Hans Eikelboom, linodrukwerk
De voorliefde voor lino snijden van Hans vindt zijn oorsprong tijdens zijn jeugdjaren. De onderwerpen die hij kiest zijn voornamelijk onopvallend en alledaags van aard. Hij ziet ze om zich heen en kiest
ze zorgvuldig uit, onder meer op hun ritmische mogelijkheden. Voor Hans is het nabootsen van de realiteit geen streven. Een eigen invulling geven aan wat je waarneemt is hem meer waard. De voorstellingen blijven wel herkenbaar. In de voorstelling zoekt hij de spanning op tussen het figuratieve en het abstracte. Het abstracte gebeurt onder anderen door vermijding van details en door de vormen te versoberen. De techniek van het lino snijden is daar uitermate geschikt voor. Het papier laat Hans meespreken in de voorstelling. Anders wordt het voor hem te gauw een “plaatje”. Het blijft tenslotte een illusie van diepte in een plat vlak. Wat betreft het kleurgebruik houdt hij het zo beperkt mogelijk om zodoende de afbeelding te vereenvoudigen en het abstracte te benadrukken. De nieuwste lino’s die hij heeft gemaakt zijn veelal in “zwart/wit” of de kleur van het papier waar het op gedrukt wordt.

hans eikelboom

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag19 juli aanstaande om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.